Raw Villa

Van een ontwerp een meesterwerk maken

Osiris Hertman Studio

In Nederland zijn er weinig designers die van een ontwerp een meesterwerk maken zoals Osiris Hertman dat doet. Voor een groot gezin realiseerde hij een thuis waarin ambacht en authenticiteit vermengd worden met de bourgondische levensstijl van de bewoners. Een thuis waarin het leven wordt gevierd.

*** “De aantrekkingskracht van de woning moest zo groot zijn dat je helemaal niet meer naar de kroeg of naar het terras hoeft om het leven te vieren” ***

*** “Mijn idee is niets waard zonder de liefde van de ambachtsman” ***

Aantrekkingskracht | Toppunt van bourgondisch leven

Het prachtige monument dat het gezin kocht bestaat uit drie delen: één hoofddeel en twee bijgebouwen. Osiris verbond deze door middel van corridors in een heel andere look and feel dan de oorspronkelijke stijl en maakte ook een moderne open ruimte waarin meer dan genoeg plek is om vrienden of familie te ontvangen. Om te kunnen weten wat zijn opdrachtgevers echt nodig hebben in een woning begint Osiris niet met een schets, maar met uitvoerige interviews. “Ik wil met name weten hoe ze leven, wat voor mensen ze zijn, wat ze echt nodig hebben. Pas daarna komt de rest. Dit gezin bleek het toppunt van bourgondisch. Ze zijn vaak samen, er komen vaak vrienden over de vloer, dus daar moest ruimte voor komen. Ze houden ervan om met grote gezelschappen te dineren. De aantrekkingskracht van de woning moest zo groot zijn dat je helemaal niet meer naar de kroeg of naar het terras hoeft om het leven te vieren.”

Heden en historie | Respect voor het pand

Het monument stond bol van de authentieke elementen. “Prachtig om daarmee te mogen werken”, vertelt Osiris. “Wat ik leuk vind en wat mij uitdaagt als ontwerper is dat er grenzen zijn aan het werken met een monumentaal pand. Je kunt niet zomaar je gang gaan; je moet met respect met het monument omgaan. Ik doe dat door het niet aan te raken, bijvoorbeeld door met voorzetwanden te werken. Spelen op de grens van wat kan en mag, dat vind ik geweldig. Want hoe meer grenzen er zijn, des te meer creativiteit het vergt om een passend interieur te krijgen.” Osiris maakte een vertaalslag naar nu met veel respect voor het rijke verleden. De woning voldoet daarmee ook aan alle moderne eisen op het gebied van comfort, akoestiek en klimaatregulatie.

Ambacht | Schoonheid zit ’m in imperfectie

De manier waarop Osiris te werk gaat, onderscheidt hem van andere designers. Zijn voorliefde voor ambacht is ook wat zijn opdrachtgevers aansprak. Eerlijke materialen, zoals leer, epoxy, natuursteen, oud hout, koper, en met handgemaakte voorwerpen, zoals lampen uit Indonesië, hout voor de plafonds uit Oostenrijk, stoffen uit Italië en India, kleden uit Perzië, tegels uit Portugal en China. “Van handgemaakte voorwerpen zijn er nooit twee hetzelfde. Iets wat met de hand gemaakt is, is nooit vlekkeloos, maar schoonheid zit ’m juist in imperfectie. Als je alles precies hetzelfde wilt, moet je lopendebandproducten uit de fabriek kopen. Veel mensen denken dat luxe het hebben van een wijnkoeler vol champagne is of glitterkussens en gouden kranen, maar échte luxe is handgemaakte spullen waarin je de hand van de vakman terugziet.”

Dat geldt ook voor ambacht uit Nederland. De door vakmensen gemaakte stalen deuren van De Rooij beschikken over een speciale door Osiris bedachte finishing. Samenwerken met topleveranciers doet hij al jaren. Formani, Jee-o… “Fantastisch als ook opdrachtgevers dat ambacht waarderen”, vertelt Osiris. “Opdrachtgevers kiezen een aannemer met wie ik om de tafel ga zitten. Wanneer het ontwerp staat, maken we een boek met daarin alle informatie over de woning, zodat je 3D door het huis wandelt. Met dit boek gaan wij, of de opdrachtgevers, naar de onderaannemers, de vakmensen, zodat ook zij zien wat het grote geheel is en welke bijdrage zij daaraan leveren. Betrokkenheid is key. We maken het samen. Mijn idee is niets waard zonder de liefde van de ambachtsman.”

Thuis | Volledig jezelf zijn

Bij het ontwerpen zijn er maar drie dingen die ertoe doen: het gebouw, daglicht én de bewoners. Ook hier is dat goed te zien. De woning is een plek waar je volledig jezelf kunt zijn. Dat uit zich in de functies van de ruimtes. Er is een herenkamer met een open haard waar de bewoner samen met vrienden een sigaar kan roken en een drankje kan nuttigen, er is een ronde loungebank en ook de mooie wijnen krijgen aandacht. Het schilderij door Pleunie Buyink verfraait de plek boven de haard. De keuken is juist weer heel on-keukens – eigenlijk een beetje zoals een bar uit de Amerikaanse serie Cheers. Het keukenblok heeft een groot aflegblad voor mise-en-place, voor hapjes, voor gasten om zich rond te verzamelen. Het nodigt uit om een fles Provence-rosé op ijs te zetten. Wat deze keuken ook on-keukens maakt, zijn de materialen: een wand met roze leer, een wand met keramische tegels uit Portugal en een groot kunstwerk door Bram Reijnders, dat de vorm heeft van Mickey Mouse, bestaande uit allemaal kleine Mickey Mousen.

De woonkamer biedt plaats aan een riante eettafel. Hieraan kunnen wel veertien mensen plaatsnemen voor een diner, maar ook biedt het volop mogelijkheden. Osiris: “Er is ruimte voor een grote vaas met takken uit het bos, of een stapel koffietafelboeken, maar ook kan er aan de ene kant iemand met zijn laptop zitten, en aan de andere kant kan er iemand zitten eten. Dat geeft meer woongenot dan een grote zithoek; dan voel je je al snel verloren in je eigen huis. De zithoek houd ik altijd klein, want dit is de plek waar het gezin samenkomt.” De sfeervolle haard en de prachtige vloer van vlinderbeton creëren een warme en uitnodigende ambiance.

De bovenverdiepingen bereik je via de met leer beklede traptreden. Het leer loopt door in de met leer beklede vloer. Dit leer is door een ambachtsman ingepoetst met bronswax. Het voelt comfortabel aan en de vloeren zijn verwarmd, zodat het een feest is om er met blote voeten overheen te lopen. Ook in de natte ruimtes zorgen de eerlijke materialen en het ambacht voor een ongekend gevoel van luxe en ontspanning. De waskommen van versteend hout, de door de natuur gevormde patronen in het natuursteen… Alles is precies zoals het moet zijn.